Herinnering Verlicht: avondherdenking 2015

U bent welkom op onze avondherdenking op woensdagavond 28 oktober 2015.

Hieronder kunt u reageren op de herdenking of de reacties van andere bezoekers lezen.

Eén keer per jaar zet De Nieuwe Ooster de gewone wereld even stil. Op woensdag 28 oktober 2015 verandert de begraafplaats onder de handen van alle medewerkers en vele vrijwilligers in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering. Nabestaanden kunnen die  avond van 18.00 tot 21.00 uur de rustplek van hun overledene bezoeken. Daarnaast bieden lichtjes, beeldende kunst, poëzie, verhalen en muziek ruimte om gezamenlijk te herdenken. Kinderen zijn van harte welkom.

Kom met het openbaar vervoer of op de fiets. Kom vooral niet met de auto, er is geen parkeerruimte! Neem een zaklamp mee als u op grafbezoek wilt gaan. Om veiligheidsredenen wordt alle gemotoriseerd vervoer geweerd. Kom niet alleen, als u slecht ter been bent. Het golfkarretje kan u deze avond helaas niet vervoeren.

Individuele graven worden niet aangelicht. Dat is aan u!

Bekijk hier de routekaart voor Herinnering Verlicht

 • de stormlampen wijzen de weg
 • u betreedt het terrein op eigen risico
 • kijk goed waar u loopt
 • pas op brandbare kleding bij vuur
 • zaklamp aan bij grafbezoek
 • EHBO: blokhut rechts naast het voorplein & ingang Rozenburglaan
 • WC’s: aula & pad naast vak 47 & paviljoen Rozenburglaan
 • calamiteit? bel ons mobiele veiligheidsteam: 06-10 96 93 20
 • om 21.00 uur is de herdenking afgelopen
 • onze medewerkers wijzen u graag de weg en dragen herkenbare hesjes

Met dank aan:
Auke’s Theatertechniek, Godfried Beumers, Brandt Sinti Orkest, Edwin Butter, Theodoor Dekker piano’s, Frame drum vrouwen Anam Cara, Edith Gerritsma, Groenteman & vrouw, Ernie Jonker, Kobalt Quartet, Margreet Kramer, het Plankenkoor o.l.v. Bram Biersteker, Pyrofoor de Amsterdam, de Saladetuin, Seeleman & Hoogendoorn, Anneke Schollaardt, Deniece Schulze-Bulo, Martin ter Schure (MTS-audiovisueel), Syrène saxofoon kwartet, Vuurkogel.nl, VU medisch centrum, Witte Dichters, een project van Jos van Hest: Gerard Beentjes, Dien L. de Boer, Heleen Bosma, Job Degenaar, Everdina W. Eilander, Judy Elfferich, Edith de Gilde, Kees Godefrooij, Diet Groothuis, Koos Hagen, Wim Hartog, Joyce Hes, Jos van Hest, Mary Heylema, Tonny Hollanders, Marten Janse, Nelleke Lamme-den Boer, Mariet Lems, Nafiss Nia, Ronald M. Offerman, Diana Ozon, Gerda Posthumus, Paul Roelofsen, Will van Sebille, Kate Schlingemann, Salima I.E.M. Senders, Frans Terken, Linda Vogelesang, Wendela de Vos, Anneke Wasscher, Bette Westera, Co Woudsma en alle vrijwilligers en medewerkers van De Nieuwe Ooster.

69 Reacties op Herinnering Verlicht: avondherdenking 2015

 1. Deborah says:

  Hierbij wil ik graag iedereen van De Nieuwe Ooster en alle vrijwilligers en organisaties die het mogelijk hebben gemaakt heel erg bedankten voor Herinnering Verlicht afgelopen week.

  Wij kwamen er nu voor de tweede maal en vinden het een erg prettige en indrukwekkende manier om (in ons geval) onze oma te herdenken. De prachtige aankleding van het toch al prachtige park en ook de prettige manier waarop je tegemoet getreden wordt, de hapjes en drankjes, kaarsjes, de gedichten, het is allemaal even mooi en zo enorm waardig, warm en respectvol. Dit stelt in staat om op een warme manier te kunnen herdenken zonder dat dit heel zwaar hoeft te zijn.

  Ik hoop dat ik hiermee een klein beetje duidelijk kan maken wat al de warmte van alle medewerkers en vrijwilligers met bezoekers kan doen en ik hoop nog zeker terug te kunnen komen op dergelijke mooie avonden.

 2. Petra Toorenburgh says:

  Wat een geweldige avond!! Wij waren enorm onder de indruk. Een prachtig gedicht bij het graf van mijn zeer recent overleden moeder, de mogelijkheid om een kaarsje te branden voor de dierbaren wiens graven geruimd zijn, ook voor ons van toepassing. En natuurlijk al die lichtjes, vuurkorven, verlichte paraplu’s.
  SUPER BEDANKT! alle lieve mensen die dit mogelijk hebben gemaakt.
  Wij hopen tot volgend jaar.

 3. H. Lugo says:

  Wat een prachtige avond was het gisteren op de Nieuwe Ooster. Ik was onder de indruk van alle lantaarntjes, de witte paraplu’s, tuinkaarsen, vuurkorven en fakkels.
  Naar mooie muziek geluisterd, hemel post verstuurd en met mijn kaarsje in de hand over onverlichte paden gewandeld.
  Een enorme logistieke operatie voor jullie en ik hoop dat jullie er ook met voldoening op terug kijken.

 4. mevr. Lia El kasri Roozeboom says:

  Gisteravond waren wij bij de lichtjesavond en ik moet U zeggen. Ik voel me geroepen om U en alle medewerkers een groot
  Compliment te geven!!! Fantastisch vonden wij het en jullie hebben je best gedaan het Een ieder naar de zin te maken!!! Dank U hiervoor! Mevr. Lia El Kasri Roozeboom.

 5. Fam. Vermeer says:

  Hierbij willen wij U bedanken voor de prima organisatie van de herdenking verlicht.Het was voor ons weer een waardevolle avond om stil te staan bij onze overleden familieleden.
  Nogmaals bedankt en graag tot volgend jaar!
  Fam Vermeer

 6. Matthijn de Boer says:

  Hierbij wil ik jullie hartelijk danken voor de schitterend verzorgde avond met alle lichtjes, kaarsen, kunstwerken en pianomuziek afgelopen woensdag 28 oktober.

  Vorig jaar december is mijn moeder overleden en begraven op de Nieuwe Ooster. De uitnodiging voor deze avond kwam ons als geroepen. Het deed ons sterk denken aan de Dia de los muertos in Latijns Amerika (mijn vrouw komt ook uit Zuid-Amerika).

  complimenten en hartelijke dank overbrengen aan alle collega’s die dit mogelijk hebben gemaakt? We hadden het niet beter kunnen treffen en komen graag volgend jaar weer!

 7. Mary Heylema says:

  Ik was er voor het eerst bij dit jaar. Ik vond het mooi en indrukwekkend.
  De combi van licht en donker, van warmte en kou, vreemd en bekend, maakten het tot een bijzondere avond, waarin je je opgenomen voelt in een groter geheel.

 8. Bette Westera says:

  Herinnering

  De vuren, de toortsen, de lampen, de plu’s
  De tranen, de praatjes, het lachen, het zingen
  De bloemen, de kaarsen, de rouwrituelen
  De bomen, de paden, de zerken, de mensen
  De dichters in het donker,
  van wie ik er een mocht zijn

  Verlicht

  Jos, Carla en alle anderen: Ik dank jullie zeer!

  Bette

 9. Godfried Beumers says:

  Als verhalenverterller mocht ik er deze keer voor het eerst bij zijn.
  De prachtige aankleding van de begraafplaats, met al die vuurkorven, fakkels, olielampen, devotielichten, wandelende kaarsen en verlichte witte paraplu’s. De prachtige laan met daarboven een dak van honderden opengevouwen paraplus, de feërieke verlichting overal.
  Heel bijzonder om mensen te zien en horen luisteren naar verhalen over de dood. De ontroering, de spanning, de berusting, het leven dat voor ons nog steeds doorgaat…

 10. maes etienne says:

  Wat een prachtige avond en wat een gezellige sfeer, we hebben weer vol bewondering rond gelopen en genoten van mooie verlichting en in het bijzonder de hoofdlaan met de paraplus prachtig ,veel bewondering voor alle medewerkers en vrijwilligers die dit allemaal voor elkaar hebben gekregen een groot compliment voor hun inzet.

 11. Everdina W. Eilander says:

  Mooi en goed was het weer om samen te zijn. Te zien, te voelen en te weten van elkaar wat ontroert, wat pijn doet en wat stil maakt.
  Ik voel me dankbaar, dat ik deel mocht nemen en troosten. Dat mensen ‘blij waren toch naar Herinnering Verlicht gegaan te zijn’ door mijn woorden in gedicht, gesprek en ook door mijn stil zijn.

 12. Tonny Hollanders says:

  Mijn herinnering verlicht met warme mensen, woorden, beelden, geuren… Dank allen: mededichters, vrijwilligers, medewerkers. voor weer een prachtige en vaak ontroerende samentijd

 13. Saskia Keizer says:

  29 oktober 2015: wat een prachtige ervaring! Diepe buiging voor alle medewerkers die het mogelijk hebben gemaakt om de begraafplaats te verlichten, ervoor te zorgen dat alles perfect geregeld was en dat de sfeer zo intiem bleef, ondanks de drukte.
  Zo kun je je verdrietig voelen over degene die je verloren hebt en tegelijkertijd je realiseren dat het leven ook mooi is. En dat met vele andere mensen die er ook waren. Feeëriek, beeldschoon en van een enorm gevoel voor respect voor de overledenen en de achtergeblevenen. Ik heb zeer veel ontzag voor de medewerkers van de begraafplaats. Mijn dank is enorm.
  Saskia Keizer

 14. Gerda Posthumus says:

  Het gesprek over een verlies van ‘wat is een tijd geleden wanneer de herinnering weer verlicht word’maar ook verlicht het de herinnering die eerder zwaar was, verdriet wordt draagbaar als een kaars in de hand die leesbaar maakt wat de dichter voordraagt in de donkerte van deze avond. Er is herkenning zonder elkaar ooit gezien te hebben: warmte en nabijheid en de vanzelfsprekendheid van de aandacht voor elkaar dat schuifelen door het grind, het even schuilen samen onder een geopende paraplu, in een gedicht de woorden delen, stil zijn na de laatste regel en vragen voor nogmaals voor herhaling: die tijd te nemen met dat geduld.

  Lichtval

  onder een scherm het witte licht
  langs vele grindpaden gesproken
  werd soms een regel onderbroken
  of door herinnering gedicht

  of sprekend over een gezicht
  streek neer de tijd ineengedoken:
  een waaier van verdriet in stroken
  een vogel haast voor storm gezwicht

  verlies is wachten zonder woorden
  luisteren naar iets wat je herkent
  waarvan je was maar niet meer bent

  tot in gedachten je weer hoorde
  een stem die eens je hart bekoorde
  de dood waar je maar niet aan went
  .
  Gerda Posthumus

 15. Gabriele says:

  Thanks to everybody for the organisation – it was Really worth coming there from Hamburg and Frankfurt. I am so glad that I could participate in that very special and emotional Herinnering evening. I hope to come over next year again

 16. Els Hulsman-Rijken says:

  Indrukwekkend. Bedankt alle medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt.

 17. Anneke Wasscher says:

  Voor mij was het als witte dichter de derde keer dat ik bij “Herinnering Verlicht” een gedicht mocht voorlezen. Elke keer weer is het een indrukwekkende avond. Ik heb veel respect voor degenen die gisteren hun verdriet met me wilden delen. Dank voor het vertrouwen. Alle mensen van de Nieuwe Ooster en natuurlijk ook Jos van Hest: Bedankt voor de organisatie van deze prachtige avond.

 18. Thea Stapper - Rijkenberg says:

  Dit jaar voor de tweede keer deze avond beleefd.
  Het was weer zeer indrukwekkend en emotioneel.
  Ook de familie die ik had meegenomen waren zeer onder de indruk.
  Ik kom helaas al vele jaren op de Nieuwe Ooster maar een avond als deze geeft wel een heel mooie en aparte indruk.Ik dank alle mensen die dit mogelijk maken door hun inzet. Het is een bijzondere belevenis. Dank daarvoor.

 19. Annie en Teun says:

  Een heel bijzondere ervaring om dit voor het eerst mee te maken,omdat onze moeder daar ligt,geeft het een warme sfeer, Kees bedankt.

 20. Monique van den Emster says:

  Allereerts: inderdaad wat een goed dat er dit jaar een lichtjesavond was!!

  En wat een mooie en intieme avond was het gisteren op de begraafplaats waar mijn lieve papa sinds 18 maart 2014 begraven ligt. Ik vond het een hele bijzondere ervaring om ’s avonds op deze dierbare plek te zijn, samen met mijn familie. De lichtjes, de gedichten, de mooie troostvolle muziek en hemelpost te water en te lucht waren hartverwarmend, evenals de betrokken medewerkers die er voor ons waren. Het was heel bijzonder en het voelde als een warme deken, een ervaring die ik nooit had willen missen. Heel heel erg bedankt voor alles wat jullie voor ons hebben georganiseerd. Ik weet heel zeker dat mijn vader van boven naar alles heeft gekeken en mee heeft genoten van deze mooie avond. Ik hoop dat het volgend jaar weer is. Mijn dank gaat uit naar alle medewerkers en vrijwilligers die deze avond mogelijk hebben gemaakt, een hele diepe buiging voor jullie en een hartelijke groet van mijn lieve papa Jan!

 21. Sarah Clement says:

  Sinds 2 maanden kom ik op de Nieuwe Ooster waar mijn lieve pappa zijn laatste plekje heeft gekregen. De begraafplaats is overdag al een oase van rust in de stad, maar wat was het gisteravond byzonder! Zo mooi en sfeervol, met de heerlijke geur van brandend hout en prachtige zigeunermuziek… Bedankt dat jullie dit zo mooi en liefdevol georganiseerd hebben!

 22. Ilse Eckhart says:

  Heel erg bedankt voor al jullie werk. Deze avond was onvergetelijk voor ons en onze familie. Het was prachtig!

 23. Lia says:

  Wat een bijzondere en mooie ervaring was deze lichtjesavond!
  Heel hartelijk dank aan allen die hebben meegewerkt om dit alles mogelijk te maken. Geweldig!

 24. Pauline Moezel says:

  Dit was mijn eerste bezoek. Een prachtige avond met heel veel warmte. Ik sluit me aan bij alle prachtige, lieve en lovende woorden, die al door mensen geciteerd zijn, die hun dierbaren zijn verloren. Maar nogmaals een extra dankwoord aan alle mensen, die hebben bijgedragen aan deze mooie avond, die zoveel betekenis heeft. De prachtige woorden van de recensies geven Een mooie”afterparty” weer als afsluiting van deze dierbare avond.
  Bedankt dat ik mijn lieve moeder in het licht mocht zetten en s’avonds bij haar op bezoek mocht komen.

 25. Hans van Rhijn says:

  Zo mooi,zo indrukwekkend,zo”n verbondenheid!
  Medewerkers en vrijwilligers: dank u wel!

 26. anita & luka says:

  Als een “landingsbaan voor engelen” zo prachtig de lichtjes zo mooi betoverend zo troostrijk en intens de beleving op De Nieuwe Ooster…om stil van te worden….dankbaar om daar deel van te mogen zijn en grote waardering voor alle mensen die dit mogelijk maken…groot respect voor iedereen die zich hier voor heeft ingezet!

 27. Linda Vogelesang says:

  Als dichters waren we gewaarschuwd voor kou: dikke truien, dubbele sokken, sjaals en mutsen moesten ons daartegen beschermen. Maar de realiteit bleek compleet anders. Deze avond gaat mijn herinnering in als de warmste avond aller tijden, met dank aan alle mensen van de organisatie en alle bezoekers.

  Verzoek

  Als mijn hart haar laatste roffel heeft geslagen
  zet dan geen steen en strooi geen kiezels op mijn graf.
  Die levenlozen weten niets van sterven.
  Leg liever een stam neer van een pas gekapte boom
  en kom
  kom kijken
  kom steeds weer kijken.
  Zie hoe schimmels en spinnen hun netwerk maken
  hoe larven zich onder het schors verschansen
  hoe torren en kevers met hun kaken
  het hout vermurwen tot het sponzig wordt
  en wacht
  en wacht
  wacht nog heel even
  tot de lente komt
  met net uitgevlogen vogels die insecten pikken
  colonnes mieren die hun eieren verleggen
  en het limoengroen blad van een kastanjespruit
  dat zich van het molmhout naar de zon uitstrekt.
  Zo zal het ook mij vergaan:
  na mijn dood zal ik leven geven.

  Linda Vogelesang

 28. Jos van Hest says:

  Het was een avond van een grote schoonheid, troost en ontroering.
  Dank aan allen die dit mogelijk maakten: de vrijwilligers, de vuurkunstenaars, de hoveniers, de lichttovenaars, de bouwers en sjouwers, de Witte Dichters, de rituelenbedenkers, de sfeermakers, de zangers en zangeressen, de pianist en de andere musici, de theatermakers en museummensen, de verhalenvertellers, de EHBO-ers, de ICT-ers, de fotografen, de cateraars en regelaars, de portiers en de gastvrouwen, de warmewijn- en de warmechocoladeschenkers, de handige jongens en meiden, de tenten- en podiumbouwers, de chauffeurs, de opruimers, en vooral Carla van der Elst.

 29. Frans Terken says:

  Opnieuw was het een bijzondere en zeer indrukwekkende avond. Herinnering Verlicht voorziet duidelijk in een behoefte, dat bleek ook gisteravond weer uit de reacties van de mensen die o.m. naar de gedichten luisterden. Mensen deelden hun verdriet over de dierbaren die hen (en ons) ontvallen zijn, en spraken dat ook uit. Dankten ook voor het mooie gedicht, het helpt en biedt troost, zo werd me gezegd. Dank aan alle medewerkers en vrijwilligers van de DNO om dit weer mogelijk te maken. En volgend jaar weer Herinnering Verlicht, ook voor wie het dit jaar gemist heeft.

 30. Salima I.E.M. Senders says:

  Mijn derde ervaring met Herinnering Verlicht en de 1e keer dat ik als een v.d. Witte Dichters kon bijdragen aan deze prachtige avond, ik voel me een gezegend mens daardoor. Mijn grote respect voor alle vrijwilligers en medewerkers van DNO, die al uren tevoren in de weer zijn geweest, om ervoor te zorgen dat alles op tijd en goed kon verlopen (en na afloop vast nog lang bezig zijn geweest met het doven v.d. vuren etc) Veel warme herinneringen aan de bijzondere ontmoetingen en reacties onder de witte paraplu hebben zich genesteld in mijn hart. Dank aan iedereen en veel sterkte en troost aan ieder die na verlies van een of meerdere dierbaren verder moet.

 31. joyce hes says:

  Iedere keer ben ik weer “vereerd” dat ik mee mag doen aan de Witte Dichters, een onbeschrijfelijk mooie ervaring en een enorme stimulans om te blijven dichten en te blijven voordragen als je merkt hoeveel mensen je daar een groot plezier mee doet en ook kan steunen in hun proces van rouwverwerking.
  Verwonderd soms ook waren dat ik echt de schrijfster zelf was van het gedicht!.
  Met name Jos van Hest wil ik graag bedanken voor zijn inzet ook dit keer weer voor dit mooie gebeuren en natuurlijk alle vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt!
  Joyce

 32. Ineke van Mulligen says:

  Ontzettend mooi. Wat goed dat er zoiets georganiseerd wordt want dat het veel werk is zie ik zo. Ik heb niet alles gezien maar wat ik zag (de paparplustraat, het zigeunerorkest, uitdelende dichter, donkere trom door witte vrouwen) was indrukwekkend.
  Zo zie je de begraafplaats nog eens in een ander ‘licht’. Dank ervoor.

 33. Kees Godefrooij says:

  Het vuur van de ontroering van de bezoekers (en van de fakkels, kaarsen, vuurkorven) maakte de voordracht tot een onvergetelijke gebeurtenis. Dank eenieder die dit mogelijk heeft gemaakt.

 34. Kate Schlingemann says:

  Sprookjesachtig mooie bijzondere ervaring. De paarse en oranje van onderen aangelichte bomen. Paviljoens met muzikanten, zachte stemmen van schuifelende ritselende silhouetten over schaduwpaden. De kinderen als
  dansende lichtjes, lonkende dwaallichten. En onder witte paraplu’s vandaan vloeiden de woorden heen en weer, van dichter naar luisteraar, en van luisteraar terug naar dichter. Woorden van liefde medeleven troost herkenning. Bewogen en lichte woorden, woorden die betoverden en bezweerden.
  Bij een ingang van een aula een grote ‘tranenfontein’, eromheen in plantenbakken lichtjes als kleine glimlachjes. Ook daar las ik het gedicht ‘terugdenkend’ voor. Steeds dezelfde woorden, steeds een andere plek, steeds een andere ontmoeting, steeds een andere lading. Terugdenkend aan gisteravond voel ik dankbaarheid dat ik erbij mocht zijn. Het was een eer en een genoegen. Iemand vroeg of ik het gedicht in de reactie wil plaatsen, voor iemand die er niet bij kon zijn, maar altijd de reacties leest. Bij dezen,

  terugdenkend

  ik denk je groot
  zo groot dat je hier komt
  zo hier dat je niet meer weg kunt
  alleen maar terug, hier
  zo

  ik praat je warm
  zo warm dat je zacht wordt
  zo zacht dat je niet meer weg wil
  alleen maar hier, zijn
  zo

  ik kijk je los
  zo los dat je opstijgt
  zo opstijgt dat je niet alleen naast
  maar om mij heen, blijft
  zo

  Kate Schlingemann

 35. Tineke en Jan Koomen says:

  Weer bijzonder mooi, respectvol, en indrukwekkend geregeld. Onze complimenten aan alle medewerkers en vrijwilligers. Wij hopen “Herinnering Verlicht”, nog vele jaren mee te maken!

 36. Jan ter Heide says:

  Gisteravond.
  Mijn eerste keer.
  Onvergetelijk.

  Over de doden die zichtbaar werden.
  Over de levenden die ze zichtbaar maakten.
  Over het leven en de liefde.
  Over het licht wat alles zacht maakt.
  Over Overgrootmoeders en Overgrootvaders en Oma’s en Opa’s en Moeders en Vaders en Dochters en Zonen en Zussen en Broers en Kleindochters en Kleinzonen en Tantes en Ooms en Nichten en Neven en Vriendinnen en Vrienden en Buurvrouwen en Buurmannen en Geliefdes en Geliefden.

  Over ‘Hemelpost’ brieven en drijvende lichtjes met namen van hen die gemist worden.
  Over zwevende paraplu’s en een blauwe dennenboom.
  Over vlammende ginkgo bladeren en stralende ballonnen.
  Over mijn Bram die niet op De Ooster begraven ligt, maar er de hele avond bij was.
  Over stromende tranen bij een lied over de lente.
  Over flarden van zigeunermuziek die over de begraafplaats zweefden en over het Psalm ‘Er ruist langs de wolken’.

  Over omhelzingen en troostende schouders.
  Over witte dichters met hun witte paraplu’s die prachtige gedichten voordroegen.
  Over ‘Ik wou dat het altijd lente, zomer, herfst, winter was. Dat het weer begon’.

  Over delen en troost.
  Over samen en alleen.
  Over jij en ik en wij.

  Ik wil iedereen die hier aan meegewerkt heeft heel hartelijk bedanken.
  Jullie hebben mij een herinnering gegeven die voor altijd in mijn hart zit.

  Jan ter Heide
  Deventer/ Amsterdam

 37. Gerard Beentjes says:

  Het was een bijzondere avond, dank aan alle vrijwilligers en beroepskrachten van DNO die dit mogelijk maken.
  Voor het gedicht dat ik voorlas, kreeg ik veel lieve bedankjes en mooie complimenten.
  Eén reactie was wel erg bijzonder. Een mevrouw vertelde dat ze mijn gedicht gelezen had in het NRC, in een rouwadvertentie dacht ze. Ze wist het zeker, mijn naam stond erbij.
  Ze was er zo zeker van, dat ik haar niet dorst tegenspreken.

 38. Marten Janse says:

  Een begraafplaats als een sprookjestuin zo mooi met alle licht, vuur en warmte in het duister. Nog mooier de intimiteit om woorden te mogen delen, ook met mensen die onbekend zijn met poëzie. Dank, dank, dank!

 39. cam says:

  Voor de eerste keer samen met mijn moeder, vriend en zijn moeder de lichtjesavond op De Nieuwe Ooster bezocht. Wat een prachtige en bijzondere avond. De schitterende verlichting, de gedichten die mooi werden voorgedragen en de luisterrijke muziek die gespeeld en gezongen werd. We denken iedere dag met veel liefde aan onze man/vader maar dit gaf een extra magische dimensie. Heel veel dank en complimenten aan iedereen die mee heeft geholpen om deze avond zo bijzonder te maken. Wij zijn er volgend jaar zeker weer bij.

 40. Diana Ozon says:

  Van de festivals in Amsterdam is Herinnering Verlicht voor mij sinds gisteravond veruit het mooiste. Dank aan alle mensen dit mogelijk maken, de vrijwilligers in de eerste plaats. Het leek mij vooraf zwaar gedichten voor te lezen op een donkere begraafplaats maar bleek letterlijk licht, ontroerend en hartverwarmend. Ik wens alle nabestaanden veel sterkte het komend jaar en hoop dat wij elkaar volgend jaar weer mogen ontmoeten op de lichtjesavond.

 41. Heleen Bosma says:

  Wat geweldig was het… Verbindend, verzachtend en oogstrelend. Mooi ook om ook de kinderen zo aandachtig naar mijn gedicht te horen luisteren en zacht zien knikken als ze het herkenden. Een cadeau om mee te mogen maken. Dankjewel dat ik er bij mocht zijn.

 42. eveline swidde says:

  Indrukwekkend. Ben blij dit meegemaakt te hebben.
  De schilderingen van Albert Muis in de aula/ de duisternis en al die ontelbare lichtjes. Heb genoten van de twee pianisten. Bedankt voor al die gastvrijheid.
  Eveline

 43. Frans Visser says:

  De herdenkingsavond heeft grote indruk op ons gemaakt. Een begraafplaats met zoveel lichtjes, muziek, zang, gedichten en verhalen dat is wel heel bijzonder en troostend.
  Hartelijk dank aan alle medewerkers en vrijwilligers voor de grote inzet van deze viering.

 44. Irene Duin says:

  Heel jammer konden er niet bij zijn, mag het alstublieft 2x per jaar georganiseerd worden?!!!
  zou geweldig zijn, dank voor alle mooie reactie(s) en foto’s!!!

 45. Marie-Louise en Jan says:

  Lieve mensen en vrijwilligers van De Nieuwe Ooster,
  Vol bewondering hebben we rondgelopen gisteravond. Vooral de parapluhemel maakte grote indruk. Wat een werk en wat een vlekkeloze organisatie! Jullie hebben het weer voor elkaar gekregen met elkaar! Enigszins weemoedig dat we hier geen deel meer van uitmaken. Maar tegelijkertijd: wat fijn om jullie allemaal tegen te komen en een praatje te maken. Dank voor de prachtige avond, liefs en alle goeds!

 46. Joan Croese says:

  Voor het eerst ben ik dit jaar geweest en wat was het prachtig! En zo verschrikkelijk goed georganiseerd, iedereen heel goed gedaan en heel erg bedankt!
  Ik ben eigenlijk nog de indrukken en gevoelens aan het verwerken, het was zo mooi en emotioneel! Alles prachtig verlicht, met duizenden kaarsen, de gedichten die werden voorgelezen, de muziek die werd gemaakt, allemaal zo indrukwekkend. Helaas heb ik het gedenkscherm niet gezien, de naam van mijn moeder is daar ook zeker voorbijgekomen….
  Nogmaals, iedereen heel erg bedankt!

 47. Jokekamphorst says:

  Het was geweldig. Met dank aan alle mensen die dit weer mogelijk hebben gemaakt.

 48. Theo en Jettie van der Peijl says:

  Eerste keer op de lichtjesavond.
  Heel indrukwekkend. Ook de mensen die de gedichten voorlazen, erg mooi. En overal een luisterend oor.Mijn broer en zwager dit jaar overleden. De gekregen kaarsen na afloop bij zijn graf gezet. Dank voor deze mooi verzorgde herdenkingsconcert.

 49. Edith de Gilde says:

  Als een van de Witte Dichters wil ik allereerst iedereen bedanken die Herinnering Verlicht mogelijk heeft gemaakt. Het was weer een overweldigende ervaring. Uit de vele reacties van bezoekers kies ik het antwoord van een jongen van naar schatting een jaar of negen op mijn vraag hoe hij het vond: “Ik dacht dat we alleen naar het graf van mijn oma zouden gaan en ik was verdrietig. Nu ben ik hier en ik zie wat er allemaal gebeurt. En nu ben ik blij.”

 50. Mariet Lems says:

  Schitterend schitterend was het weer. Ben nog onder de indruk van gisterenavond. Al die mensen die vol verwachting om me heen kwamen staan om het gedicht te horen. Ook de aandacht van kinderen en jongeren was groot. Een jochie van een jaar of acht verzamelde de gedichten om de volgende dag op school te laten zien. Er ontsponnen zich vaak mooie gesprekken. Heel veel dank, vooral ook aan de vrijwilligers die bergen hebben verzet. Graag tot volgend jaar.

 51. Ronald M.Offerman says:

  Het onderstaande gedicht deze avond vele malen voorgedragen. het was de eerste keer dat ik mee mocht doen het was me een eer. Bedankt voor de goede organisatie en hopelijk tot ziens.

  Ik zou je willen

  Ik zou mijn handen op je oren willen leggen
  Als een schelp, zodat je mijn stem weer hoort
  Ik zou je ogen willen bedekken
  Zodat het duister niet je oog verstoort

  Ik zou je vast moeten houden
  Zolang, zolang als nodig is
  Ik zou je tranen willen proeven
  Je lippen kussen, je dragen als een kind

  Ik zou je hart nog moeten horen
  Je lach, je stem, je voetstap op de trap
  Ik zou je lichaam willen zien
  Alsof je niet weg bent, maar

  Ronald M.Offerman

 52. Wim Hartog says:

  Het was weer een prachtige zachte avond op de Nieuwe Ooster en heel fijn te mogen ervaren hoe de poëzie dichters en luisteraars verbindt, hoe kinderen een bundel bijeen sprokkelen. Vreemde ogen ontmoetten elkaar. Vaak spraken we over:
  Soms moet je iemand verliezen om er vaker aan te denken.

 53. Dieneke says:

  Voor mij de eerste keer en ik was zeer onder de indruk. Echt een heel bijzondere avond. Ik wil iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt hartelijk bedanken. Het is een hele mooie manier om even stil te staan.

 54. Gerard de Graag says:

  In een woord prachtig, in Januari 2014 en November 2014 heb ik mijn ouders naar de nieuwe ooster gebracht,Emotioneel maar ook zo mooi, om beide namen op het gedenkscherm voorbij te zien komen, zoveel namen binnen 1 jaar die zijn heen gegaan, zoveel verdriet bij alle mensen, en dan is het mooi… dat we alle dierbaren op deze avond gezamelijk hebben kunnen eren, door de vele kaarsen, etc. maakt deze avond voor mij onvergeetlijk. dank u wel, alle mensen die deze avond hebben mogelijk gemaakt.

 55. Lieke van Duin says:

  Prachtig, indrukwekkend, ontroerend, deze avond. Fijn om een verlichte boodschap aan mijn overleden ouders in de vijver te laten dobberen, om hemelpost te schrijven aan neef J.(26)die het leven niet meer aankon, om te luisteren naar mooie muziek en gedichten, om die duizenden lichtjes te zien, de rustige, sprookjesachtige sfeer te ondergaan onder een hemel van witte paraplu’s. En zoveel meer. Dank voor dat alles.

 56. Martine says:

  Bedankt dat jullie dit elk jaar weer voor ons mogelijk maken. Ik kijk er altijd naar uit. Ook dit jaar was het weer zo mooi georganiseerd. Nog meer lichtjes voor ieder die wij moeten missen, mooie muziek en warmte.

 57. Carla says:

  Bedankt voor deze onvergetelijke avond. Mijn moeder is pas overleden en het was heel speciaal om hier nu s’avonds een keer te kunnen zijn. Al die prachtige verlichting, vuurkorven, muziek, de koffie en koekjes, echt super !! Ik hoop eigenlijk dat jullie dit meerdere keren per jaar kunnen organiseren. Heel erg bedankt <3

 58. Anneke en Johan says:

  Prachtig en hartverwarmend! Onze belangstelling ging vooral uit naar het monument ter nagedachtenis aan een ieder die zijn lichaam ter beschikking heeft gesteld aan de wetenschap. En ook dat was prachtig verlicht. Een heel bijzonder en warm gebaar! Onze complimenten en hartelijk dank voor deze gelegenheid.

 59. Sonja & Hans says:

  Hartelijk dank aan ale medewerkers en vrijwilligers voor dit zeer geslaagd evenement. Hopelijk volgend jaar weer.

 60. Ton Bokhoven says:

  Wat een fantastisch opgezet evenement. Zoveel kaarjes, lichtjes, prachtige gedichtenvertellers. Je vergat de kou, uitstekend verzorgd, beter kan niet. Een hele dikke pluim voor de gehel organisatie. Volgend jaar graag weer. En als ik daar een bijdrage aan kan leveren, ik verneem het graag

 61. Stephanie Visser says:

  lieve organisatie,
  Ik kom wekelijks naar het graf van mijn moeder. Dit is mijn 2e herdenkingsavond. Het is zo mooi en speciaal deze avond. Wederom zijn er mooie projecten verlicht, overal vuurkorven en zoveel vrijwilligers die met hart en ziel gedichtjes voorlezen, je kaarsjes laten branden, je brieven naar de hemelpost laten schrijven, een briefje in de vijver laten plaatsen, muziek voor je maken, een drankje aanbieden en zelfs je de weg wijzen als je het even niet meer weet. Duizend maal dank hiervoor! Ik heb vanavond een prachtige avond gehad. Zoveel mensen die op deze avond af komen en allemaal hun bewondering uitspreken.

 62. bertie braeken says:

  we zijn bijna alle keren geweest, het blijft zo’n bijzonder gebeuren. Hoe jullie dat allemaal verzorgen, het gevoel van één zijn met elkaar, allemaal met onze eigen gevoelens van pijn en verdriet, maar zoveel SAAMHORIGHEID.
  En dat in deze tijd, is zo mooi.

 63. diana says:

  zo indrukwekkend en prachtig! veel dank aan alle medewerkers en vrijwilligers. kom iedere week naar het graf van mijn onvergetelijke papa maar deze avond is extra speciaal.
  “dag moos” tot vanavond

 64. FWD.Deekman says:

  Fijn te weten dat onze dierbaren niet vergeten worden maar een plaats vormen in de samenleving! Heel veel dank alvast voor de vrijwilligers.Wij zullen ze nooit vergeten!!

 65. Carla Balvert says:

  Fijn dat het dit jaar weer is, altijd heel speciaal om met al die lichtjes en speciale door medewerkers Nieuwe Ooster aangebrachte lichteffecten, vuren etc. mijn ouders en zus te gedenken. Geeft altijd een iets emotioneler gevoel dan overdag, zeker omdat ik dan denk aan de jaren dat ik daar tijdens “Herinnering verlicht” verlicht nog met m’n vader liep en we samen naar het urngraf van m’n moeder gingen. Sinds eind 2013 is de urn van m’n vader bij die van m’n moeder bijgezet, dus dit jaar extra speciaal (en vast ook extra emotioneel).

 66. Dick van der Geld says:

  Komen graag weer naar onze dierbaren om hun te gedenken “In herinnering” staat er op het graf van mijn broer en moeder te lezen, en zo is het ook.
  Mooi om weer even hun aanwezigheid, op hun laatste rustplaats,te ervaren. Is iedere keer weer een prachtige beleving voor ieder die zijn of haar dierbaren bezoeken.Heel veel respect voor al die vrijwilligers die deze avond mogelijk maken voor ons allen.

 67. Maria Frois says:

  Ben dit jaar weer van de partij. Heb het gemist afgelopen jaren. Fijn dat het weer kan!

 68. Mw. E. van Oers says:

  Fijn dat de lichtjesavond weer wordt gehouden!
  Wij hebben het de laatste jaren echt gemist en komen graag!
  Alvast dank voor de inzet want die waarderen we zeer!

 69. Jacob Zwart says:

  Goed dat er weer een lichtjesavond is. We kijken er naar uit!