Klaprozenherdenking

Op De Nieuwe Ooster liggen militairen begraven uit Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada. Zij sneuvelden op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De omgekomen geallieerden worden zaterdagochtend 11 november herdacht.

Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag stilgestaan bij het ereveld van de 325 militairen. Kort geleden werden twee recent geborgen, Poolse vliegers bijgezet op het ereveld. De herdenking op De Nieuwe Ooster wordt georganiseerd door The Royal Air Forces Association. Zaterdag 11 november worden officiële delegaties uit verschillende landen verwacht, afgevaardigden van de gemeente en diverse organisaties. Kinderen van The British School of Amsterdam en Poolse kinderen zingen en leggen bloemen tijdens de plechtigheid. Het publiek is welkom, ook na afloop wanneer in het Aulagebouw koffie wordt geschonken en bezoekers met elkaar kunnen napraten.

Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy. De herdenkingsplechtigheid is begonnen na de Eerste Wereldoorlog toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen. Een Canadese arts schreef er een gedicht over en in Engeland werden klaprozen verkocht om geld in te zamelen voor getraumatiseerde militairen die de oorlog overleefden. De traditie van Poppy Day is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet.
De herdenking begint om 11.00 uur bij het Ereveld, het publiek is welkom vanaf 10.30 uur op De Nieuwe Ooster.