Terugblik op Herinnering Verlicht

Ruim 50 vrijwilligers en alle medewerkers van  De Nieuwe Ooster zetten op 1 november de gewone wereld even stil. De begraafplaats veranderde onder hun handen in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering.

Nabestaanden konden van 18.00 tot 21.00 uur de rustplek van hun overledene bezoeken. Lichtjes, beeldende kunst, poëzie, rituelen en muziek boden ruimte om gezamenlijk te herdenken. Er kwamen duizenden bezoekers onder wie veel kinderen. Nabestaanden maakten rond de graven eilandjes van licht in het donkere gedenkpark. Verhalen werden verteld en gehoord. Voor het eerst zong een gelegenheidskoor van de Evangelische Broeder Gemeente, de Surinaamse kerk aan het Robert Koch plantsoen. Medewerkers van de VU waren aanwezig bij het monument voor lichaamsdonoren. Er werden brieven aan de hemel geschreven en voor het eerst werden nabestaanden opgeroepen een glazen potje met foto, led lichtjes en deksel mee te nemen naar de herdenkingsavond. Op vak 45 stond een voorziening om alle potjes neer te zetten.

De Herinnering Verlicht stellage blijft tot 23 november staan, zodat u uw bijdrage op kunt komen halen. Daarna is ophalen helaas niet meer mogelijk.

 

Herinnering Verlicht is niet mogelijk zonder:
Airworks, Auke’s Theatertechniek, Edwin Butter, Binkie Dabekaussen, Theodoor Dekker piano’s, Jaap Huizinga, INTHEQUEST, Ernie Jonker/Berserk, Kobalt Quartet, Margreet Kramer (interactief videoproject FELICITY OF A RICEGRAIN), Leger des Heils, Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden, het Plankenkoor o.l.v. Bram Biersteker, Pyrofoor de Amsterdam, de Saladetuin, samenwerkende Surinaamse koren Koningskerk Amsterdam o.l.v. Reno Leeuwin, Seeleman & Hoogendoorn, Martin ter Schure (MTS-audiovisueel), VU medisch centrum, Witte Dichters (een project van Jos van Hest m.m.v. Gerard Beentjes, Monica Boschman, Dien L. de Boer, Inge Boulonois, Katelijne Brouwer, Everdina W. Eilander, Judy Elfferich, Kees Godefrooij, Wim Hartog, Jos van Hest, Joyce Hes, Tonny Hollanders, Marten Janse, Nelleke Lamme-Den Boer, Marieke van Leeuwen, Mariet Lems, Willem Munters, Ronald M. Offerman, Diana Ozon, Paul Roelofsen, Kate Schlingemann, Will van Sebille, Salima Senders, Linda Vogelesang, Wendela de Vos, Anneke Wasscher, Bette Westera & Diederik van Essel, Co Woudsma) en alle vrijwilligers en medewerkers van De Nieuwe Ooster en Nieuwe Noorder.

47 Reacties op Terugblik op Herinnering Verlicht

 1. Marie-Louise Meuris says:

  Lieve allemaal, dit jaar kon ik jammer genoeg maar heel kort op Herinnering Verlicht zijn. Maar het was lang genoeg om te voelen en te zien hoe ontzettend mooi en ontroerend het ook dit jaar weer was. En wat was het fijn dat jullie een speciale gedenkplek voor Micha maakten! Een diepe buiging voor de hele organisatie, jullie hebben er samen weer iets prachtigs van gemaakt. Veel groeten aan iedereen, ook van Jan!

 2. Carin van Laere says:

  Voor mij was het de eerste keer: indrukwekkend, met zoveel mensen je samen voelen, en elk gedicht voelde als een kadootje. Ik fietste warm en verwend terug naar huis. Dank jullie wel

 3. Dick Vermeer says:

  De avond was voor ons weer bijzonder.Jammer(nogmaals) dat deze herdenking niet meer jaarlijks plaats vindt.
  De organisatie en aankleding met o.a. de witte paraplu’s maakten op ons weer grote indruk.

 4. Gerard Beentjes says:

  Meedoen als Witte Dichter is elke keer een bijzonder moment. Ik had een gedicht bij me, in memoriam Tante Rie.
  Veel mensen reageerden met herkenning, ik had ook zo’n lieve tante waar ik mocht logeren.
  Een vrouw zei, een beetje jaloers te zijn, omdat ze ook graag zo’n tante had gehad.

 5. T.Noordeloos says:

  Wat een geweldige avond!!!
  Petje af,voor alle die zich hier voor hebben ingezet. Super initiatief.
  Volgende keer zijn wij er weer bij.

 6. Freek van Rossum says:

  Wederom indrukwekkend en sfeervol. Bijzonder hoe al die duizenden mensen uit Amsterdam en verre omstreken in harmonie over de lanen van DNO wandelden. Ik ontmoette mensen uit alle rangen en standen. Helaas nog niet van alle gezindten, maar hopelijk gaat dat ook ooit komen.
  Fijn dat de nieuwe directie dit evenement weer heeft opgepakt danwel er gelegenheid toe heeft gegeven. Fijn ook dat er zo enorm veel suppoort is van vrijwilligers en vaklieden. Er zijn weer nieuwe elementen ingebracht. Inmiddels zal er wat routine zijn, maar het blijft een geweldige klus om dit te organiseren. Dank allen.
  Herinneringen Verlicht op DNO is een begrip geworden in Amsterdam en draagt bij tot het kweken van verdraagzaamheid onder de bevolking.
  Freek van Rossum.
  Oud directeur van de voormalige Dienst der Algemene Begraafplaatsen en Crematoria van de Gemeente Amsterdam.

 7. Salima I.E.M. Senders says:

  Het maakt me dankbaar, dat ik op deze bijzondere avond aanwezig kon zijn, zoveel mensen, zoveel warmte, zoveel lichtjes: langs de paden, bij de ingang, verlichte bomen die in spiegels weerkaatsten… zo mooi om hier als witte dichter én als nabestaande aan bij te dragen en er deelgenoot van te kunnen zijn. Dank aan de organisatie, alle medewerkers, vrijwilligers, kunstenaars en vooral die mensen die kwamen kijken en luisteren

 8. j a w bruil says:

  Ik had er geen voorstelling hoe het zou zijn
  het heeft een geweldige indruk op mij en mijn dochter gemaakt het leek bij aankomst wel een sprookje wat was het indrukwekkend en wat werkte het weer mee.Hartelijk dank en speciaal de vrijwilligers ook bedankt

 9. Jettie en Theo van der Peijl says:

  Ook dit keer was het weer prachtig verzorgd. Dank aan alle mensen die dit mogenlijk hebben gemaakt. Voor de 2e keer naar de Lichtjesavond geweest sinds mijn zwager/broer is overleden. Alles was prachtig verlicht en de dichters en muzikanten deden het weer geweldig!

 10. Risette says:

  Hoe bijzonder in de huidige onrustige wereld om met zoveel duizenden mensen samen te herdenken in een serene, liefdevolle sfeer. Herinnering Verlicht verbindt opnieuw mensen.
  Het gezin aan brievenbussen ontroerde mij, helemaal op het moment dat een klein meisje haar brief in de laagste brievenbus stopt…

 11. Anneke Wasscher says:

  Een heel bijzondere ervaring om op deze avond als witte dichter een gedicht te mogen voorlezen. Sommige mensen vertelden over hun verdriet en gaven aan het fijn te vinden het met anderen te beleven op deze sfeervolle avond. Dank aan alle mensen die dit mogelijk gemaakt hebben.

 12. Jan ter Heide says:

  Omdat de paraplu’s je welkom heten.
  Omdat de vuurkorven je verwarmden.
  Omdat de kaarsen licht gaven.
  Omdat de Witte Dichters er waren.
  Omdat er namen van dierbaren geprojecteerd werden.
  Omdat er stilte was.
  Omdat er namen dreven in de vijver.
  Omdat er herinneringen voelbaar waren.
  Omdat er gezongen werd onder verlichte bomen.
  Omdat wildvreemde mensen op bankjes samen chocolademelk dronken.
  Omdat de hemelpostbussen gevuld werden met brieven.
  Omdat er in ogen tranen te zien waren.
  Omdat het over de doden ging.
  Omdat het over de levenden ging.
  Omdat het over de liefde ging.
  En ook omdat het over het leven vieren ging.
  Omdat zij er waren en hij en ik en wij.
  En dat we dit samen mochten meemaken dankzij al de mensen die eraan mee werkten.
  Daar past alleen maar het woord dankbaarheid bij.

 13. Jan van Houten says:

  Wat een prachtige avond was dit. Vooral de vijver met drijvende lichtjes en zeer sfeervolle muziek maakte diepe indruk. Dank aan alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt.

 14. P.J.Power says:

  It was so peaceful and relaxing,
  Well done to all workers and friendly volunteers
  God bless …..

 15. Inge Boulonois says:

  Nooit tevoren heb ik als dichter zo duidelijk ervaren dat poëzie er toe doet. Dat zij mensen verbindt door het delen van gevoelens, dat zij ontroert en tot denken aanzet.
  Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik voel het als een eer om een Witte Dichter te mogen zijn.

 16. Bette Westera says:

  Wat was het fijn om dit te mogen meebeleven!

 17. Ton Bokhoven says:

  Wat was het weer mooi. Zo ontroerend allemaal, die kleuren , lichten , gedichten. Het scherm waarop we de naam konden laten zien van onze dierbare, prachtig. Er zijn die avond weer heel veel traantjes gevallen. We hebben het graf van onze moeder mooi konden opsieren met kaarsjes, zal ze heel mooi gevonden hebben. Dan overal die kaarsen, fakkels en vuren. Aan allen die hieraan hebben mee gewerkt, onze dank is heel groot aan u allen. We hopen over 2 jaat dit weer te mogen meemaken. Nogmaals dank

 18. Joyce Hes says:

  Ik voelde me weer, voor de hoeveelste keer?, vereerd dat ik aan deze prachtige, sfeervolle avond als witte dichter een bijdrage mocht leveren!

 19. Mariet Lems says:

  Steeds weer ontroerd dat mensen verwachtingsvol om je heen komen staan om naar een gedicht te luisteren. De mooie gesprekken die ontstaan, de sfeer van saamhorigheid en harmonie. Dat alles was niet mogelijk geweest zonder de enorme inzet van de vrijwilligers. Grote dank dat ik dit weer mee mocht maken.

 20. Willem Munters says:

  Lichtjesavond: een plaats waar verdriet getoond mag worden. Waar tranen mogen.
  Waar witte dichters mogen proberen een beetje troost te brengen.

 21. Hardy & René says:

  We waren zeer onder de indruk! Wat een mooi initiatief. Heel emotioneel!

 22. ronald.m. offerman says:

  het was erg mooi. bedankt dat ik hier als witte dichter aan mee mocht doen

 23. Gertie Werner-Bäumer says:

  Het was weer een hele mooie en sfeervolle avond. Was een paar jaar niet geweest, maar nu weer volop genoten. Mooie manier om niet alleen mijn ouders, man en familie te gedenken, maar ook een saluut aan allen die door oorlog en geweld hun leven hebben moeten laten.
  Het enige wat ik miste in de grote aula was mooie klassieke muziek.

 24. Katja says:

  Het was heel bijzonder om er te zijn deze avond.
  We hebben een kaarsje in de vijver laten drijven en een brief gestopt in de bus van de Engelenpost

 25. Jos van Hest says:

  Wat een troost ging eruit van al die lichten en gedichten in een herfstnacht! Witte Dichters bedankt! Lichtopstekers bedankt! Carla, bedankt! Alle medewerkers en vrijwilligers die dit mogelijk maakten, jullie zijn fantastisch, bedankt!

 26. Mary Moerman says:

  Het was overweldigend en een enorme warme deken van licht, kunst, muziek en liefde. Wat fijn om op deze manier samen overleden dierbaren te gedenken. Ik was zeer ontroerd en ben dankbaar dat dit bestaat.

 27. Hans Korunka says:

  een sfeervol gedenken wederom. Mooie muziek,
  zang, de voorgelezen gedichten, de bootjes op
  het water, de serene verlichting.
  Dank aan jullie allen!.

 28. Marijke Jansen says:

  Mede namens mijn zus wil ik u hartelijk danken voor deze prachtige avond. Heel mooi en sfeervol. Dit is een geweldige manier om onze ouders te gedenken alsmede hun 72 trouwdag op 1-1-2017 (mochten ze nog geleefd hebben).
  De volgende keer komen we terug.
  Onze dank aan alle vrijwilligers die dit ook mogelijk hebben gemaakt.

 29. Kate Schlingemann says:

  Aan alle mooie alle mensen die er waren, de mensen die kwamen, die naar de gedichten luisterden, die ze meenamen voor onderweg: U verlichtte de paden, de woorden, de namen op de graven. Als Witte Dichter wil ik u en alle medewerkers en vrijwilligers bedanken voor een heel bijzondere ervaring. Alleen al voor het plaatsen van de ontelbaar als sterrenstelsels vele olielampjes langs de paden. Waarlijk herdenken verlicht!

 30. Katja Hehenkamp says:

  Wat was het weer prachtig en indrukwekkend. Dank!

 31. Everdina Eilander says:

  Het was een mooie lichtjes- en gedichtjes avond gisteren. Het voelt goed zoveel mensen te mogen raken, te troosten en even dichtbij elkaar te zijn in het verdriet, het missen …
  Je geeft en ontvangt tegelijkertijd.
  ’n Dankbare Witte Dichter

 32. Richard van den Bosch says:

  Het was weer een mooie beleving.
  Respect en waardering voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en aan heeft meegewerkt

 33. Ingrid Jonkers says:

  Het was in 1 woord GEWELDIG! Hartelijk dank voor dit waardevolle initiatief.

 34. Irma says:

  Heel hartelijk dank voor wederom een hele mooie Lichtjesavond op de Nieuwe Ooster. Alles was prachtig! Heel fijn om de begraafplaats eens in de 2 jaar op deze bijzondere manier te mogen bezoeken. Dank jullie wel!

 35. Monique van den Emster says:

  We keken er naar uit! Voor de tweede keer lichtjesavond bezocht, en wederom een intense en troostende ervaring. Het is heel fijn om omringd door al die lichtjes, mensen en warmte het graf van onze vader te bezoeken en stil te staan bij zijn leven, de liefdevolle vader die hij voor ons is geweest. Lichtjesavond is een balsem voor de ziel! Dank voor de warme ontvangst en het organiseren van deze ontroerende avond.

 36. Jolanda Pikkaart says:

  Bedankt iedereen. Ik kom altijd met mijn gezin. Elke keer is het weet mooier. Fijn om zo mijn moeder te herdenken.

 37. Astrid wever says:

  Prachtige avonden , n hele emotionele gebeurtenis helaas niet meer elk jaar op de Ooster , jammer

 38. dina de zeeuw says:

  Wat een schitterende avond was dit, deze Lichtjesavond! De bijzondere sfeer,de prachtige plek, de inventieve decoraties, de gedichten. Dat maakt zo diep blij!
  Heel veel dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt!

 39. Moniek says:

  Wat een prachtige avond! Zo mooi hebben jullue alles gemaakt. Erg bedankt voor de geweldige avond.

 40. Ron Swaab says:

  Eigenlijk altijd een triest gebeuren om een begraafplaats te bezoeken,echter deze avond is een heel mooi initiatief van de Nieuwe Ooster waarbij de overledenen op een aparte manier herdacht kunnen worden.Een avond in het teken van de dood,maar toch heel onroerend….en mooi.

  Ron Swaab

 41. José van Mechelen says:

  Een meer dan fantastische avond. Hulde aan alle medewerkers. Fijn om zo te herdenken.

 42. Wilma den Uijl says:

  Altijd zeer bijzonder en ontroerend de lichtjesavond op De Nieuwe Ooster, mogelijk gemaakt door de inzet van alle medewerkers van DNO en vele kunstenaars en vrijwilligers. Tot morgen!

 43. Ton Bokhoven says:

  Dit is zo mooi om mee te maken, reeds een keer eerder gedaan, diep ontroerend.

 44. Rina lakerveld says:

  Geweldig initatief, voor mij nu de 5 de keer. Zo mooi het biedt zoveel troost,en het voelt als een warme deken.

 45. Shirley says:

  Prachtig initiatief van de begraafplaats.

  Elke keer is het weer een onvergetelijke herdenkingsdag.

 46. F.J.Schuster says:

  Door vrienden hierop opmerkzaam gemaakt en dit al twee keer bezocht.
  Heel mooi en sfeervol een prachtig initiatief,
  ook een avond waaraan je nog eens extra aan de dierbaren denkt.

 47. Richard Schuiling says:

  Dat is mooi!