Remembrance Day 9 november 2019

Op zaterdag 9 november 2019  vindt op De Nieuwe Ooster de jaarlijkse Klaprozenherdenking plaats. Het Britse equivalent voor onze 4 mei herdenking wordt georganiseerd door de Royal Air Forces Association, Amsterdam Branche. De stoet eindigt bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen. Na afloop is er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie in het Aulagebouw.

Het symbool van Remembrance of Poppy’s Day is de klaproos. Deze bloem is het logo van een grote liefdadigheidsorganisatie (The Royal British Legion). De organisatie is ontstaan om de vele soldaten en hun nabestaanden te ondersteunen die hebben geleden onder de afschuwelijke loopgravenoorlog tijdens The Great War (de Eerste Wereldoorlog). Eén van de artsen, John McCrea, die tijdens deze oorlog diende bij het Canadese leger, was zo geraakt door wat hij zag in Noord-Frankrijk dat hij een gedicht schreef.

In Flanders’ fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place: and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below…

Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen als teken van hoop. Na de oorlog konden vele van de overlevenden van de loopgraven niet meer aarden in het normale, dagelijkse bestaan. De Amerikaanse mevrouw Michael en de Franse mevrouw Guerin zagen hun worsteling, kenden het gedicht en besloten geld in te zamelen om deze mensen te helpen door de verkoop van klaprozen. Dit initiatief groeide uit tot één van de grootste charitatieve instellingen van Engeland.