Herinnering Verlicht

Avondherdenking Herinnering Verlicht werd ook dit jaar weer druk bezocht.

Eén keer in de twee jaar zet De Nieuwe Ooster de gewone wereld even stil. Duizenden nabestaanden bezochten op woensdag 30 oktober de begraafplaats, die was omgetoverd in een plek van licht, aandacht en verwondering. Nabestaanden konden de rustplek van hun overledene bezoeken. Lichtjes, beeldende kunst, poëzie, rituelen en muziek boden ruimte om gezamenlijk te herdenken. Voor kinderen was een speciale plek om huisdieren te herdenken ingericht. Veel nabestaanden lichtten de rustplek van hun overledene aan. 

Herinnering Verlicht is een project van De Nieuwe Ooster/ gemeente Amsterdam en is niet mogelijk zonder de medewerking van vrijwilligers, nabestaanden, kunstenaars, dichters, musici en alle medewerkers van de begraafplaats.

58 Reacties op Herinnering Verlicht

 1. Stijntje Esveld-Tang says:

  Was heel imponerend en heel veel dank aan alle mensen die er aan hebben meegewerkt.

 2. Power Patrick J says:

  May i take this opportunity to thank all concerned for a pleasant and informative evening.
  Brings back lots of thoughts and memories..

 3. J. van der Eerden says:

  Wat een heel mooie avond weer; het was mijn derde bezoek aan deze bijzondere manifestatie. Ik onderschrijf alle dankwoorden voor de organisatie maar heb ook een kritische opmerking.

  Ik herken me in het gevoel zoals geuit in reactie 21 van Vera van der Hilst. Ik vind het te druk en teveel een “uitje” worden voor een algemeen publiek. Het hoeft geen attractieve lichtjesshow te worden. Ik herinner me de vieringen een paar jaar geleden ook eenvoudiger: lichtjes langs de paden en hier en daar een dichter, geen alcohol. Is mijn geheugen selectief?

  Kort gezegd: liever elk jaar een soberder stilstaan bij Allerzielen dan elke twee jaar een alles-uit-de-kast-evenement.

  Het spijt me als iemand zich stoort aan mijn opmerking want ik pleit slechts voor even nadenken alvorens (nog) verder te ontwikkelen. En voel ook dankbaarheid voor de inzet van zo velen.

  Reactie De Nieuwe Ooster: Ook uw reactie is van harte welkom en belangrijk en nemen we mee naar de toekomst.

 4. Agnieszka Olszewska says:

  Heel erg bedankt voor deze bijzondere avond en ervaring. Wij hebben weer diep genoten, zo mooi en emotioneel…

 5. Charlotte says:

  Samen met een broer en mijn zoon hebben wij genoten van deze geweldig verzorgde avond. Er werden ons mooie gedichten voorgelezen. Om onze dierbaren op deze manier te gedenken is bijna een feestje. Hartelijke dank voor deze prachtige verlichte Ooster.

 6. Frans Terken says:

  Het was opnieuw een bijzondere en zeer ontroerende avond in de sfeervolle entourage van de Nieuw Ooster.
  Als een van de Witte Dichters mocht ik mijn gedicht delen met veel mensen die een hun dierbare kwamen herdenken; bij het graf van onze dierbare Witte Dichter Joop Scholten (overleden in dec. 2018) heb ik nog een aan hem opgedragen gedicht mogen voorlezen. Dank voor het organiseren voor weer een heel gedenkwaardige avond!

 7. Margot De Langen says:

  Zeer bedankt allen, voor deze avond. Ik was zeer verrast en ontroerd door de mooie vorm waar deze avond in was gehuld. Zeer bemoedigend ook dat we altijd samen zijn, ook al voelt verdriet soms zo koud en alleen aan. Dank voor deze ervaring en ik heb ook genoten van alle muzikanten die hier een mooie omlijsting om heen hebben gebracht. Margot de Langen.

 8. Elle Brouwer says:

  Altijd een prachtige avond. Helaas ontvangen we geen aankondiging meer van deze bijzondere avond en is het dus nu al voorbij. Ik ben “eigenaar” van een graf. Hoe kom ik weer op de mailinglijst?

  Reactie De Nieuwe Ooster:
  Wat vervelend dat u de avond heeft gemist. De Nieuwe Ooster schrijft alleen opdrachtgevers van uitvaarten van de afgelopen twee jaar aan en zoekt verder geen publiciteit. De belangstelling is zo ontzettend groot dat we, in verband met de veiligheid van onze bezoekers, hiervoor moeten kiezen. De avond vindt een keer in de twee jaar plaats op de eerste woensdag na het ingaan van de wintertijd. In 2021 is dat op woensdag 3 november, maar houdt u tegen die tijd onze website en de informatieborden op de begraafplaats in de gaten.

 9. Will van Sebille says:

  ‘Iedereen die je kwijt raakt, raak je nooit meer kwijt’
  Aan het begin van Herinnering verlicht liepen we met dertig witte dichters naar het graf van dichter Jeanne Wesselius. Ik raakte in gesprek met haar zoon. Hij ging niet zo vaak naar haar graf en dat was ook niet zo nodig, want ze zat in zijn hart en hij dacht elke dag aan haar. Deze week nog kreeg hij onverwachts een huilbui en dat vond hij prima.
  We hadden het over wel of geen verdriet tonen, wel of niet het verdriet en gemis tonen of omarmen en we kwamen tot de conclusie dat iedereen die je kwijt raakt, nooit meer kwijt raakt of je het nu wilt of niet.
  Deze gedachte vergezelde me de hele avond waarop ik mijn gedicht Eeuwig voorlas aan de vele bezoekers die allemaal iemand waren kwijt geraakt en nu geraakt werden door een of meer van de gedichten die we voorlazen en meegaven.

 10. Petra Hagemeijer says:

  Ik wil iedereen bedanken die heeft gezorgd dat het weer een zeer bijzondere avond was. Hulde!

 11. Dominic Scheggetman says:

  Speciaal uit Enschede naar de nieuwe Ooster gekomen voor de lichtjes avond. We hebben nog nooit een zo mooie en goed verzorgde lichtjes avond meegemaakt, hulde.
  Wat een sfeer en zeer veel respect, complimenten.

 12. Anneke Wasscher says:

  Als witte dichter heb ik deze bijzondere avond weer mogen meemaken. Ontmoetingen met mensen die hun verdriet lieten zien.. Ik heb grote bewondering voor de organisatie. Sfeervol met al die lichtjes, de muziek, de vuurkorven enz. Elk jaar ben ik weer opnieuw onder de indruk. Dank aan iedereen die deze avond heeft georganiseerd.

 13. Anne-Mariken Raukema says:
 14. Martine says:

  Sinds het overlijden van mijn moeder ga ik naar lichtjes avond. Het eerste jaar vol verdriet zoekend naar haar naam op het scherm, bevestigd opnieuw zij is er niet meer. Ik voel de troost van alle mensen om mij heen en voel de warmte en zie de schoonheid van al het licht. Nu 10 jaar later, geniet ik van de mooie verlichting, kunstwerken en muziek en sta op hetzelfde veld, een gluhwein in mijn hand en voel met blijdschap mijn moeder om mij heen, ik voel dat zij ook geniet van de schoonheid van het licht die avond. Bedankt aan iedereen die dit gevoel mogelijk maakt.

 15. Inge Boulonois says:

  Het is weer een geweldige, ontroerende, indrukwekkende avond geweest. Als dichter voelt het als een eer om daaraan mee te mogen doen. Wat een fabelhaft verlicht, sprookjesachtig oord. Mensen die je niet kent, komen heel nabij. Alle Menschen werden Brüder und Schwestern in het besef van onze eindigheid…Verdriet wordt gedeeld. En toch is er ook altijd humor. Zo wees een Amsterdammer nadrukkelijk naar de verlichte paraplu’s die hoog in de bomen hingen en knipoogde: ‘Je hangt de jouwe straks toch wel daar terug!’ Dank dat De Nieuwe Ooster dit mogelijk maakt.

 16. Hans Beenhakker says:

  Een prachtige avond, overweldigend. Bedankt!

 17. Salima I.E.M. Senders says:

  Voor de derde keer mocht ik als Witte Dichter hieraan bijdragen, voor mij extra speciaal omdat het tevens de sterfdag van mijn jongste broer was (zijn kleinkinderen kennen hun opa alleen uit verhalen)
  Telkens weer bijzonder, de troostrijke sfeer, door zoveel vrijwilligers mogelijk gemaakt en ontroerende reacties van de vele bezoekers… Ik voel me een gezegend mens!

 18. lucy buddelmeijer says:

  Wat een prachtige avond was het! Genoten van de menselijke warmte, de lichten, de mooie gedichten en muziek. Dank aan allen die dit mogelijk maakten. Binnenkort zal mijn podcast van een aantal gedichten en muziek beschikbaar zijn op geluiden uit Oost.

 19. Toos Beentjes says:

  Mijn bewondering voor de organisatoren, vrijwilligers, muzikanten, dichters, zangers en zangeressen. Zoveel mensen, die hun overleden dierbaren gedenken.Krachtig de verschillende vormen van rituelen. Ook bijzonder dat er een moment was om de slachtoffers van zinloos geweld te herdenken.

 20. Jackie Sahl (voorheen Demmendaal) says:

  Wat was het een prachtige avond, een lach en een traan. Nabestaanden die graven prachtig hadden gemaakt. Ik was verdrietig dat ik dat voor mijn papa niet kon doen omdat hij in het verzamelgraf is terecht gekomen. Ook daar had men een stelling (huisje) gemaakt om een kaarsje te plaatsen. Zelfs deze mensen zonder eigen graf waren niet vergeten door de Oosterbegraafplaats. Dank allemaal. We zochten nog naar Kees die ons begin deze zomer heeft geholpen met het zoeken naar het graf van mijn papa (helaas was het graf geruimd) maar hebben Kees helaas niet kunnen vinden.

 21. Marten Janse says:

  In maart van dit jaar verloor ik mijn broer (hij was ziek) en mijn vader (hij was oud). Speciaal voor deze avond schreef ik een gedicht ‘De wolk die Weemoed heet’. Als één van de Witte Dichters heb heel veel mensen gevraagd of ik mijn gedicht aan hen mocht voorlezen. En heel veel mensen vonden dat goed. Ik bedank iedereen die naar mij wilde luisteren!

 22. Wilma van den Akker says:

  Als Witte Dichter deed ik voor de tweede keer mee aan Herinnering Verlicht en het was een feest om tussen alle mensen en lichten voor te dragen en gesprekken te voeren. Een avond vol verbondenheid, die lang na zal gloeien.

 23. Mia Goes says:

  Wat een bijzondere ervaring en prachtige avond. Dichters onder een witte paraplu die gedichten aan je voordragen – mooier wordt het niet. Genoten. Heel waardevol!

 24. Vera van der Hilst, weduwe van Hans van den Busken says:

  Ben dit jaar niet geweest. Parkeren is sowieso een groot probleem. Het wordt bijna onmogelijk als je slecht ter been bent en de auto niet dichtbij kan parkeren. Verder zo druk. Het wordt te groot, te beladen, te “van iedereen en niet meer van ons” gevoel. Ik heb mijn man thuis herdacht met een extra lichtje aan.

 25. Alice van der Heide - Aukes says:

  Ongelofelijk, wat een bijzondere mooie avond vol met ontroering,warmte,sfeer en saamhorigheid. Enorm veel dank aan alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt!

 26. Katelijne Brouwer says:

  Wat was het hartverwarmend!
  Het zigeunerorkest, het smartlappenkoor, de hemelpost, de wenspapiertjes voor de overleden huisdieren, heel veel vuurkorven, duizend olielampen, fakkels, een boot over de Styx en 30 dichters elk onder een witte paraplu. Lieve Jos van Hest dankjewel dat je me weer hebt uitgenodigd om met een eigen gedicht onder een witte plu te staan.

  Bedside Singers

  ze zitten bij een bed en zingen zachtjes
  maken ruimte voor de stilte die snel komt

  lieverd laat je bootje deinen sla niet langer
  het water terug, kijk terug, vaar weg, laat los

  leg je neer, rust zacht de einder is in zicht
  een streep die verglijdt in het laatste licht

  angst is een wild paard dat galoppeert door
  je hoofd, laat gaan, je bestaan verandert als je

  de horizon bijna raakt, alle ballast valt weg
  je leeft van dag tot dag, het leven een droom,

  zing zacht en roei op de golven naar zee
  misschien al vannacht row row row your boat

 27. Jos van Hest says:

  Een onvergetelijk mooie avond. Dank aan alle medewerkers en vrijwilligers van De Nieuwe Ooster. Wat hebben jullie een werk verzet en hoeveel toewijding spreekt daar uit. Hoe is het mogelijk dat de dood zo verbindend kan werken.

 28. Sylvia says:

  Wat een bijzondere bijna mystieke sfeer hing er gisterenavond op de Nieuwe Ooster. Al die mensen met kaarsen en verlichte potjes die hun verloren dierbaren kwamen herdenken. Het terrein prachtig verlicht en aangekleed. De fakkels en kampvuren met bankjes eromheen, de prachtige koren. Prachtig! Goed georganiseerd en dank aan de vrijwilligers en medewerkers van de nieuwe Ooster!

 29. Eleonore Hoogenhout says:

  Wat een ontzettend mooi initiatief, prachtig gedaan. Fijn om op zo’n mooie, bijzondere avond stil te staan bij wie er niet meer is. En meer algemeen ook de rust en de ruimte om te mijmeren over leven en dood.

 30. Anita says:

  Heel veel dank aan allen die deze bijzondere lichtjesavond hebben gemaakt.
  Het was fijn dat de urnen van onze onlangs overleden vader en die van onze moeder precies op tijd voor deze herdenking herenigd zijn op een mooi plekje onder de grond.
  Dank ook aan meneer Kooiman die nog tijd vond voor een liefdevolle markering.
  Maar het was niet alleen het plekje van onze ouders, het was een prachtige rondgang, zo sfeervol en mooi gedaan. Mijn broer uit Friesland was er met zijn vrouw, mijn zus en schoonzusje uit Amsterdam en ik uit Marken.

 31. Ronald M.Offerman says:

  Het was een erg mooie avond. Blij dat ik er met mijn gedicht aan mee mocht werken..Bedankt daarvoor.

 32. LINDA says:

  Samen met mijn dochter gisteravond naar Herinnering Verlicht geweest om mijn moeder en haar oma te herdenken. Wat een bijzonder mooie avond. Dank aan al die vrijwilligers.

 33. Everdina W. Eilander says:

  Wat was het weer mooi gisteravond wandelend van de schitterende roeier in zijn boot bij de ingang, via de laan van verbinding onder alle landsvlaggen door, langs wolken naar de zon. Er was mooie muziek en warme wijn en onder sprookjesachtige bomen waarin ontelbare paraplu´s magisch verlicht hingen, stond ik even stil. Wat mij als Witte Dichter onder mijn pluutje bijna de adem benam.

  Het was opnieuw bijzonder om mijn gedicht voor te lezen aan zovelen, Amsterdammers en nabestaanden die van overal uit het land gekomen waren. Zelfs uit Groningen. Het was ontroerend mooi. Mijn gedicht toverde direct herinneringen aan dierbaren tevoorschijn bij de luisteraars en dankbaarheid.
  Heel veel dank Nieuwe Ooster voor al jullie enorme inspanningen, zorg en warmte.

 34. Chris Velker says:

  Ik reed er gisteravond langs en zag een drukte van fietsen en auto’s en dacht wat is er aan de hand?
  Heb het net opgezocht “de lichtjesavond” wat een mooi initiatief en wat een behoefte is daar dus aan getuige de reacties hierboven. Dit zou je elk jaar moeten doen, hulde aan de mensen die dit mogelijk maken.

 35. Carry Jansen says:

  Dank aan al diegenen, die deze prachtige, magische avond, waarin liefde de boventoon voerde, mogelijk hebben gemaakt. ❤

 36. Sandra Dhondt says:

  Wij waren dit jaar voor het eerst bij Herinnering Verlicht. Wij zijn diep onder de indruk van de zorg en warmte waar deze avond mee vorm gegeven is. De lichtjes, de mooie rituelen, de witte dichters, de belichting, de muziek, aandacht voor de kinderen, werkelijk overal is aan gedacht. Ook de prachtige en vooral bemoedigende uitbeelding van ‘Achter de wolken schijnt de zon’ heeft indruk gemaakt. Heel veel dank aan de organisatoren, sponsoren en vooral de vele vrijwilligers die deze waardevolle avond mogelijk hebben gemaakt!

 37. José Gregorio Rangel Abreu says:

  Que bonito, enternecedor y muy touching los momentos que estuvimos en el cementerio “De Nieuwe Ooster” del Watergraafsmeer, dónde el 10 de Noviembre de 2018 se hizo el funeral y la cremación de mi hijito querido Christian Rangel, estuvimos pagando De Nieuwe Ooster a ese jovencito que nos dejó a una muy corta edad, gracias de todo corazón a todo él personal del cementerio y a todas la personas involucradas en este evento que nos brinda un toque luz en nuestra indescriptible tristeza.

 38. Dominique says:

  Wat een prachtige avond was het! Ik heb samen met mijn moeder en zus mogen genieten van alle schitterende creaties met lichtjes die een fijne sfeer bezorgden. Wat een zorg en aandacht is daar aan besteed! Bedankt lieve mensen voor jullie inzet om dit mogelijk te maken! Bedankt lieve zus voor deze tip!

 39. Eddy Raymann says:

  Ik vond het echt waanzinnig wat jullie gedaan en gemaakt hebben. Prachtig, creatief, met veel smaak en liefde. Het heeft me diep ontroerd en het was een van de meest indrukwekkende avonden die ik meegemaakt heb. Wat een werk, diep respect voor alle creativiteit, en inzet. Dank daarvoor, fantastisch!
  En zoals de herinnering aan een overleden iemand was de avond donker en koud, maar gaf ze licht en warmte.

 40. Marja Voortman says:

  Wij hebben samen met de kinderen vanavond mijn moeder en hun oma herdacht op de mooie lichtjes avond .
  Wat was het prachtig we hebben er zo een goed gevoel van gekregen! Bedankt nieuwe Ooster en alle vrijwilligers diepe buiging voor jullie mooie werk!
  Marja Voortman

 41. Jolanda says:

  Dank voor het organiseren van deze bijzondere avond, een avond die voor ons met een lach en een traan is verlopen om onze moeder,oma,overgroot en overovergrootmoeder te herdenken en in het licht te kunnen zetten.

 42. Hendrina Egger says:

  Ik kwam hier om samen met mijn schoonzus mijn broer Henk te gedenken, zoveel liefde gevoeld van de lieve vrijwilligers, dichters en dichteressen, koren en al die lichtjes. Hartverwarmend

 43. Titia Brandon says:

  Wat fijn dat wij wederom in de gelegenheid worden gesteld om voor onze dierbaren op deze avond een lichtje aan te steken in zo’n indrukwekkende en positieve sfeer. Wat een bijzondere troost, ervaring en avond om nooit te vergeten. Bedankt!

 44. thea Cornelisse says:

  Hallo
  Wij kunnen helaas dit jaar niet naar de herdenking komen.
  Ik begrijp dat het 1x in de 2 jaar is.
  Kan u mij al een datum zeggen in 2021?
  Dan zet ik het alvast in de agenda
  Alvast bedankt

  Reactie De Nieuwe Ooster: Herinnering Verlicht vindt eens in de twee jaar plaats op de eerste woensdag na het ingaan van de wintertijd. In 2021 is dat op woensdag 3 november, maar houdt u onze website in de gaten tegen die tijd.

 45. Johan en carmela van genderen says:

  Ook wij zijn er bij op deze speciale avond
  Om onze dierbare in het licht te zetten

 46. Pieter van Genderen says:

  Wij gaan dit jaar ook naar lichtjesavond om onze moeder en oma te herdenken.

 47. Marijke Arpels says:

  Wat jammer dat ik er niet bij kan zijn ,bij dit fantastische initiatief. Een dikke proficiat aan alle vrijwilligers.

 48. Helena says:

  Dankbaar dat er weer lichtjesavond is dit jaar.

 49. Vera Sweers says:

  Wat fijn,dat we mijn man Fred,papa en opa zo in t licht mogen komen zetten.
  N fijne avond die jullie organiseren voor alle nabestaanden,
  Bedankt

 50. Saskia Sweers says:

  Er wordt gezegd dat je niet met de auto moet komen! Maar ik kom uit Haarlem samen met mijn vierjarige zoontje en mijn moeder om mijn vader te gedenken die afgelopen november is overleden. Ik zie geen andere mogelijkheid om te komen. Hoop dat er wel parkeergelegenheid is.
  Reactie De Nieuwe Ooster:
  Er komen heel veel mensen naar Herinnering Verlicht en er is helaas maar weinig parkeergelegenheid. U kunt het beste vroeg komen en een (betaalde) parkeerplaats in de buurt zoeken. We kunnen jammer genoeg geen parkeerplek garanderen.

 51. Joke en zussen Rademaker says:

  Fijn dat we dit jaar onze ouders weer in het licht kunnen zetten. Altijd weer een heel bijzondere ervaring. We kijken er naar uit, bedankt Nieuwe Ooster!

 52. Jackie Sahl says:

  Ik kom voor de vader die ik nooit heb mogen leren kennen, zie zijn boombordje, Peter Sahl, bij de brede oprijlaan met bomen aan beide zijde. Helaas heb ik alleen het verzamelgraf om heen te gaan. Toch rijden wij vanuit Kampen naar Amsterdam voor dit speciale gebeuren.

 53. Joost Hardeman weduwnaar van Marianne Spierings says:

  Wij willen heel graag komen met 3 volwassenen en 2 kinderen op de lichtjesavond.
  We kijken er heel erg naar uit.
  Geweldig dat dit wordt georganiseerd.

 54. AM Laan says:

  Wat fijn dat het dit jaar weer zover is! Wij kijken altijd erg uit naar deze speciale avond!
  Om te zien hoe een begraafplaats in het donker toch zo’n indrukwekkende en positieve sfeer kan hebben, met alle overweldigende vuren en verlichting, en natuurlijk ook om met onze jonge kids naar het grafje van hun broertje te gaan om een lichtje aan te steken.❤️
  Altijd een avond om nooit te vergeten…

 55. D. de Wit says:

  Gelukkig is er weer lichtjesavond dit jaar. We komen met 8 broers en zussen om onze moeder te herdenken die we nog altijd missen, ook al is ze al langer overleden dan ze bij ons mocht zijn. In haar korte leven heeft ze de bodem gelegd onder onze levens. We herdenken haar in liefde en zijn haar dankbaar voor wat ze voor ons heeft betekend. Dag mam!

 56. Dien Melde says:

  Bijzonder dat kunst en rouw zo mooi samen komen op deze avond. Vooral het noemen van de namen is altijd ontroerend.

 57. Anneke Veldman says:

  ook wij kijken weer uit naar deze bijzondere avond samen met onze dierbare zielen

 58. Stien van Looij says:

  Wat fijn dat het dit jaar weer op De Nieuwe Ooster wordt georganiseerd. Wij vinden altijd troost en ervaren dat als een warme deken om ons heen. Ook lijkt er een mooi saamhorigheidsgevoel te zijn onder al de gelijkgestemde Amsterdammers die deze avond bezoeken. Om deze redenen kijken wij uit naar deze bijzondere avond.