Stenen archief van de stad

Midden in de Watergraafsmeer ligt het Stenen Archief van Amsterdam. Een groen rustoord waar het heerlijk wandelen is en waar achter elk grafmonument een verhaal schuilt. Soms zelfs een heel boek of een compleet oeuvre.

De werkgroep Stenen Archief Amsterdam loopt sinds 2005 elk jaar een ronde langs graven waarvan de grafrechten zijn vervallen. Tijdens deze schouw wordt beoordeeld of het grafmonument behouden moet blijven, bijvoorbeeld vanwege de persoon of het monument. Zeventien bijzondere grafstenen hebben inmiddels de Rijksmonumentale status.

De begraafplaats krijgt zo meer en meer het karakter van een gedenkpark waar het culturele en funeraire erfgoed van de stad voor elke wandelaar zichtbaar is.

Bij de hoofdingang aan de Kruislaan is een rondwandeling te verkrijgen langs 13 bijzondere grafmonumenten van even zo veel bijzondere Amsterdammers. Ook worden regelmatig lezingen bij schrijversgraven georganiseerd. Dichter en presentator Jos van Hest neemt bezoekers mee tijdens een wonderlijke ervaring. Juist bij het graf van een schrijver voel je dat woorden het vermogen hebben voort te leven.

Wilt u meer informatie? Mail dan naar Mischa Smeding of Carla van der Elst: m.smeding@amsterdam.nl of c.van.der.elst@amsterdam.nl.