Jaarkalender 2019

Op De Nieuwe Ooster vindt jaarlijks een aantal bijzondere momenten plaats; herdenkingen, rondleidingen en gastvrije momenten. U bent van harte welkom!

GASTVRIJE MOMENTEN VOOR NABESTAANDEN

 • Duurt de zondag voor u ook altijd zo lang? Wilt u graag eens met andere nabestaanden spreken? Op De Nieuwe Ooster, in Café Roosenburgh, is elke laatste zondag van de maand een bijeenkomst voor nabestaanden van 11.00-13.00 uur. U treft lotgenoten en professionele ondersteuning. De bijeenkomsten zijn gratis. Aanmelden per email: m.smeding@amsterdam.nl
 • Moederdag (zondag 12 mei) en Vaderdag (zondag 16 juni) ontvangen onze medewerkers u met een vriendelijk woord, een gedicht en een lief kleinigheidje voor op het graf.
 • Op woensdag 30 oktober 2019 is er weer een lichtjesavond. Het gedenkpark is van 18-21.00 uur geopend. Nabestaanden kunnen de rustplek van hun overledene bezoeken. Lichtjes, poëzie, rituelen en muziek bieden ruimte om gezamenlijk te herdenken. Herinnering Verlicht vindt eens per twee jaar plaats.

STENEN ARCHIEF VAN DE STAD

 • Dode schrijvers, levende woorden. Op De Nieuwe Ooster liggen bekende en minder bekende schrijvers en dichters begraven. Op zondagmiddag van 12-13.00 uur kunt u het graf van een van hen bezoeken, samen met dichter en presentator Jos van Hest. Bezoekers ontmoeten elkaar bij de ingang en wandelen naar het graf. Daar staan stoelen gereed. Jos van Hest vertelt over leven en werk van de schrijver en hij leest voor. Dat zorgt voor een wonderlijke ervaring: juist bij het graf van een schrijver voel je dat woorden het vermogen hebben om voort te leven. De data volgen nog, u kunt zich alvast aanmelden als belangstellende per e-mail: c.van.der.elst@amsterdam.nl.
 • 8 Maart is het Internationale Vrouwendag. Zondag 10 maart om 11.00 uur wordt een rondleiding gegeven langs vrouwengraven. De rondleiding wordt gegeven door Mariëtte Wijne. Het viel Wijne op dat in het merendeel van de pronkgraven mannen begraven ligt. Van de ruim 150 graven op De Nieuwe Ooster van mensen die geschiedenis schreven is maar een zesde vrouw. Tot halverwege de vorige eeuw speelden vrouwen dan ook geen zichtbare rol in het maatschappelijk leven. Maar ook vroeger waren er vrouwen die een verschil maakten in hun tijd. Wijne negeert tijdens de rondleiding de mannengraven en leidt bezoekers langs tien bijzondere vrouwengraven. Tien vrouwen, stuk voor stuk met een bijzondere levensverhaal. De rondleiding duurt anderhalf uur en begint bij de hoofdingang. Deelname is gratis, aanmelden via c.van.der.elst@amsterdam.nl
 • Amsterdam kent een lange en rijke ‘rode’ geschiedenis. De verhalen hierover zijn terug te vinden op gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster. Mariette Wijne neemt u tijdens een rondleiding om 11.00 uur mee langs strijders, schrijvers, politici, kunstenaars en cartoonisten.Bij veel belangstelling start om 13.30 uur een tweede groep. Deelname gratis, aanmelden: m.smeding@amsterdam.nl.

BOMENPARK

 • Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster zet zich in voor het mooie bomenpark en verzorgt elke eerste zondag van de maand om 13.00 uur een rondleiding. Kijk op www.denieuweoosterbomenpark.nl
 • Zomeravondwandeling op zaterdag 15 juni vanaf 20.30 uur. Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt valt de rust in het park. Na een prachtige wandeling is er onderweg een korte pauze. Even voor elf uur verlaat u, een mooie ervaring rijker, in het donker het gedenkpark. Aanmelden via: j.mullenders@amsterdam.nl

OORLOGSHERDENKINGEN

 • Vorig jaar vond de laatste georganiseerde herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald plaats bij het monument op De Nieuwe Ooster. Vanaf 2019 zorgen de medewerkers van de begraafplaats op 11 april voor de ontvangst van betrokkenen, nabestaanden en belangstellenden die het monument willen bezoeken. Rond 11.30 uur staan stoelen rond het monument klaar en ligt er een reactieboek in café Roosenburgh. Daar is gelegenheid een kopje koffie te drinken.
 • Jaarlijks vindt op 4 mei om 10.00 uur de gemeentelijke herdenking van Amsterdam plaats op De Nieuwe Ooster. Burgemeester Halsema loopt aan het hoofd van de stoet die langs een indrukwekkende reeks gedenktekens voert. Deze herinneren aan de strijd, het verzet en de schrijnende verliezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop is er gelegenheid tot napraten bij een kopje koffie.
 • Zaterdag 9 november: Klaprozenherdenking, vanaf 10.30 uur. Het Britse equivalent voor onze 4 mei herdenking wordt georganiseerd door de Royal Air Forces Association. De stoet eindigt bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen. Na afloop is er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie in het Aulagebouw.