Gedenkpark

Vanaf de aanleg in 1892 tot heden heeft het park van De Nieuwe Ooster zich ontwikkeld tot een bijzonder natuurgebied. Het gedenkpark maakt deel uit van de Amsterdamse hoofdgroenstructuur en heeft een hoge natuurwaarde. Door het ontbreken van kunstlicht is het terrein ’s nachts donker. Mede hierdoor is het park voor een groot aantal dieren een veilig en rustig verblijfsoord. De grote verscheidenheid aan planten en bomen maakt de natuurwaarde en groenbeleving bijzonder groot.

Buiten de primaire functie van begraven en cremeren is het gedenkpark een van de belangrijkste pijlers van De Nieuwe Ooster. Het park heeft sinds oktober 2003 de rijksmonumentale status. Ook zeventien graven zijn aangewezen als Rijksmonument. Door rondwandelingen, een bomenroute en verschillende gastvrije momenten door het jaar heen draagt De Nieuwe Ooster de toegevoegde waarde van het park uit.

In de periode 2001-2013 zijn er plannen gemaakt én gerealiseerd om het park te restaureren en te vernieuwen. Na een besloten prijsvraag werden Karres en Brands Landschapsarchitecten uitgekozen om een structuurvisie voor het gedenkpark te maken. Eind september 2006 werd in de uitbreiding van 1928, langs de Zaaiersweg, een bijzondere nieuwe urnentuin geopend. Ook het monumentale en ingetogen nieuwe gebied voor as bestemmingen maakt deel uit van de vernieuwing. Door de krachtige lijnen van de ‘streepjescode’ met daarin elementen als het magnoliabos, het columbarium en de vijver met ‘drijvende’ Charon urnen ontstond een unieke en gevarieerde ruimte.

De Nieuwe Ooster is een groene oase voor rust en bezinning, om te herdenken en te beleven. Het is een plek waar de hectiek van het dagelijkse leven naar de achtergrond verdwijnt.