Veelgestelde vragen

Is begraven duurder dan cremeren?

De verschillen tussen algemeen- en particulier begraven en cremeren zijn vele malen kleiner dan u uit de berichtgeving in de media op kunt maken. Klik hier naar een artikel uit vakblad De Begraafplaats van de hand van Anja Krabben.

De volledige tarieventabel 2018 vindt u hier
 

Wat gebeurt er met de resten als een graf wordt geruimd?

Als een graf geruimd is worden de resten, in lijn met de keuze voor begraven destijds, opnieuw begraven. De resten worden individueel in een afbreekbare hoes verpakt en bijgezet in het verzamelgraf.

 

Kan ik het verzamelgraf bezoeken?

Aan het einde van de zichtlijn tussen vak 77 en 79 staat een monument in de vorm van een marmeren vrouwenhoofd met medaillon. De sculptuur van kunstenaar Femmy Otten markeert het (erachter gelegen) verzamelgraf van de begraafplaats. Nabestaanden vinden het vaak moeilijk als een graf ophoudt te bestaan. Omdat veel mensen het verdrietig vinden als er geen gedenksteen meer is wil De Nieuwe Ooster op deze manier een plek creëren zodat nabestaanden ook deze overledenen kunnen herdenken.

 

Waarom moet ik jaarlijks een onderhoudsbijdrage betalen voor mijn graf?

De Nieuwe Ooster heeft als taak de begraafplaats als geheel te onderhouden. De rechthebbenden zijn zelf verantwoordelijk voor het grafonderhoud. Het gaat hierbij om zaken als het stellen en schoonhouden van grafmonumenten, het zwarten van letters, het verwijderen van onkruid en het onderhouden van de grafbeplanting. Het onderhoudsteam is dit niet verplicht, maar komt toch jaarlijks langs bij elk individueel graf. In totaal gaat het om zo’n 20.000 graven. Deze onderhoudsronde is bedoeld om ervoor te zorgen dat het beeld van de begraafplaats als geheel niet te zeer verstoord wordt door slecht onderhouden graven. U kunt hieraan echter geen rechten ontlenen.

Verder is het zo dat De Nieuwe Ooster als gemeentelijke organisatie een kostendekkende exploitatie nastreeft. Dat betekent dat het geld dat nodig is om alle werkzaamheden te verrichten betaald moet worden uit de opbrengsten. Het huidige tarief voor het onderhoud van het gedenkpark is helaas niet kostendekkend. Het gaat daarbij niet alleen om salariskosten, maar ook om machines, gereedschap, werkkleding, personeelsvoorzieningen, gebouwen, beplanting, grond, grint, boomonderhoud, ontwerpkosten, afwatering, oeverbeschoeiing, hekwerken enz.

 

Kunnen jullie de paden niet eens opknappen?

Sommige paden in het gedenkpark zijn in slechte conditie. Door onvoldoende afwatering ontstaan steeds opnieuw kuilen. In 2002 startte de renovatie van het gedenkpark. Inmiddels zijn de hoofdlaan, enkele grafvakken en het mausoleumgebied opgeknapt en is de urnentuin verrezen. De renovatie had tien jaar moeten duren, maar verdere financiering ontbreekt helaas al een aantal jaren. Op enkele plaatsen veroorzaken de slechte paden veel overlast voor nabestaanden en bezoekers. Het team van de buitendienst van De Nieuwe Ooster neemt daarom zelf de renovatie van een deel van de paden ter hand. Inmiddels heeft het team voldoende expertise opgedaan om deze klus tot een goed einde te kunnen brengen. Dit gebeurt stap voor stap, naast het dagelijkse werk.

 

Staat het crematorium van De Nieuwe Ooster aan de Zaaiersweg?

Nee, het gemeentelijke crematorium van De Nieuwe Ooster bevindt zich aan de Rijksmonumentale aula aan de Kruislaan 126. Het crematorium heeft door de stadsdeelraad vastgestelde tarieven en is er voor alle Amsterdammers en iedereen die zich Amsterdammer voelt, ongeacht herkomst en religie. De twee andere Amsterdamse crematoria liggen in Osdorp en in Noord. De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder zijn beiden gemeentelijke organisaties en werken nauw samen. Ook de gemeente Amstelveen heeft inmiddels een eigen crematorium op de Amstelveense gemeentelijke begraafplaats Zorgvlied.
 

Gaan de kisten mee de oven in?

De overledene wordt met kist en al gecremeerd. De kist verbrandt dus mee en de as van de kist vermengt zich met de as van de overledene en diens kleding.

 

Mag je ook zonder kist worden begraven of gecremeerd?

De wet stelt dat een overledene helemaal moet worden bedekt tijdens de uitvaart. Dat mag ook met een lijkwade of ander omhulsel. Uit oogpunt van hygiëne, praktische overwegingen en uit respect voor de mensen die werken met overledenen is het noodzakelijk gebruik te maken van een lig plank onder het lichaam van de overledene.

 

Hoe weet je zeker dat je de juiste as hebt?

Tijdens het proces van invoer van de overledene in de oven, cremeren en het verwerken van de as blijft een vuurvast steentje met crematienummer steeds bij (de resten van) de overledene.

 

Gaan er meerdere kisten tegelijk in de oven?

Nee. Dat zou niet passen en bovendien zou de as dan vermengen.

 

Wat doen jullie met het goud dat overblijft na crematie.

Bij een crematie blijven metalen achter. Deze zijn bestand tegen hoge temperaturen. Het betreft vooral hoogwaardige materialen van kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Omdat deze materialen hoogwaardig zijn, zijn ze kostbaar. Nadat de hoogwaardige metalen uit de as zijn verwijderd, worden ze bewaard. Gespecialiseerde bedrijven zorgen voor recycling. Ook edelmetalen (zoals bijvoorbeeld goud) worden soms in de as aangetroffen.

De opbrengsten worden gestort in het Dr. C.J. Vaillant Fonds- het Goede Doelen Fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria – dat hiermee goede doelen en initiatieven ondersteunt. Sinds 1997 heeft het fonds een groot aantal goede doelen ondersteunt, waaronder het Koningin Wilhelminafonds, Stichting De Opkikker, Stichting Lieve Engeltjes, Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten, Nierstichting Nederland, KNGF Geleidehonden, Stichting Achter de Regenboog, Villa Pardoes, MS Research en verschillende hospices.

 

Waar en wanneer kan ik bloemen laten bezorgen voor een uitvaart op De Nieuwe Ooster?

U kunt uitsluitend op de dag van de uitvaart bloemen laten bezorgen in de aula. Vanaf half negen ’s morgens nemen wij de bloemen in ontvangst.

 

Wat gebeurt er met de bloemen na afloop van de crematieplechtigheid?

Tenzij nabestaanden zelf een bestemming voor de bloemen kiezen gaan de bloemen naar het bloemenplateau van De Nieuwe Ooster. In overleg met uw uitvaartondernemer kunt u ook kiezen voor één van de oorlogsmonumenten op De Nieuwe Ooster of een familiegraf of een bestemming elders.

 

Ik wil geen koffie en cake na afloop maar champagne en toast met zalm, kan dat?

Heel veel is mogelijk op De Nieuwe Ooster indien u uw wensen maar tijdig aangeeft bij uw uitvaartondernemer. Champagne en toast met zalm is volstrekt geen probleem.

 

Mag ik zelf dranken en voedsel meenemen?

Dit is helaas niet toegestaan omdat De Nieuwe Ooster verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit en hygiëne. Deze verantwoordelijkheid kunnen wij niet dragen voor zelf meegebracht voedsel en/ of dranken.

 

Op welke manier kan ik muziek en beeldmateriaal aanleveren?

Informatie over het aanleveren van muziek of beeldmateriaal vindt u onder faciliteiten.

 

Hoe weet ik of mijn verzekering voldoet?

Het is belangrijk de voorwaarden van een eventuele verzekering eens goed door te lezen en te kijken of de verzekering ook echt aansluit bij uw wensen. En of de verzekering u vrij laat in de keuze van uitvaartondernemer en begraafplaats/ crematorium. Bij de zogenoemde ‘natura’ polissen koopt u in feite een pakket uitvaartdiensten. Soms uitsluitend van bepaalde, bij de verzekeraar aangesloten, uitvaartondernemers en crematoria. Dat is niet erg, als dat precies is wat u wilt. Als u wensen heeft die uw verzekering niet dekt is het verstandig uw verzekering bij te stellen of om te zetten om te voorkomen dat u na afloop van de uitvaart bij moet betalen.

 

Kan ik zomaar een uitvaartondernemer kiezen?

Nabestaanden zijn (tenzij de verzekering anders bepaalt) vrij in de keuze van de uitvaartondernemer. Het is van belang deze met zorg te kiezen. Er zijn verschillen in benadering, kwaliteit van dienstverlening, prijs en nazorg. Meer informatie over het regelen van een uitvaart en adressen van uitvaartverzorgers in uw omgeving vindt u op internet, bijvoorbeeld op www.uitvaart.nl of www.uitvaartadressengids.nl. Bij de informatiebalie van De Nieuwe Ooster staan wij u graag te woord.

 

Van wie komt de rekening na afloop van de uitvaart?

Na afloop van de uitvaart stuurt De Nieuwe Ooster de rekening naar de uitvaartondernemer. De ondernemer stuurt deze rekening samen met zijn of haar eigen factuur naar de opdrachtgever van de uitvaart. Dit is degene die heeft getekend voor de offerte die de uitvaartondernemer heeft gemaakt. Deze persoon is verantwoordelijk voor betaling van de factuur. Over het algemeen krijgt u een transparante factuur waarbij u precies kunt zien wat u waaraan moet betalen. Als dat niet zo is kunt u hiernaar vragen.